Со лутата храна си го продолжувате животот!

Научниците докажале дека зачинетата и лутата храна ги продолжуваат вашиот живот за 13%.

На Универзитетот Вермонт, научниците набљудувале 16,000 испитаници дури 23 години. Едната група на испитаници редовно јадела црвени лути пиперчиња, а другата не. Многу помалку смртни случаеви се забележани во групата која консумирала луто.

ЗАЧИН НА ЖИВОТОТ

Научниците се уште не се сигурни зошто лутата храна го продолжува животот, но не знаат дека состојката капсаицин е голем благодет за нашето здравје. Многумина овој зачин го нарекуваат „зачин на животот“, а докажано е дека го намалува ризикот од преголема дебелина, го регулира крвниот притисок и количината на бактерии во цревата.

Освен тоа, помага при слабеење, ги намалува воспаленијата и лечи од настинки, а сега изгледа и додава години живот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *