Рускиот лекар ја откри тајната за имунитетот на детето: “магичните лекови” не помагаат, во што е тајната?

Ако сакате вашето дете да не се разболи, ако сакате брзо и лесно да се прилагодува  на променливите услови за живеење и променливите околности, тогаш прочитајте, заинтересирајте се.

Евгениј Komarovsky, доктор, телевизиски водител и автор на многу книги за заштита на децата, даде ексклузивно интервју за Спутник на тема борба против алергии, зајакнување на имунолошкиот систем кај децата.

“Луѓето генерално, посебно  децата, имаат способност да се прилагодат на сите временски услови. Климатските промени можат сериозно влијае на  иднината на човечката цивилизација, но преувеличено е влијанието на овие промени врз здравјето конкретно на едно дете.

Животот на едно модерно семејство денес е многу различно од она што вообичаено било пред 20 или 30 години. Се е поинаку: од грижата за децата, до домашните апарати, клима-уреди, храна и времето поминато на свеж воздух, па и квалитетот на самиот воздух, спорт и рекреација во во детските и установи и претшколски и школски.. Друг важен фактор се компјутерите кои сериозно влијаат на современото растење и комуникација на децата и родителите.

Сето ова го наведувам, со цел да се привлече вниманието на фактот дека родителите имаат тенденција да ги земат климатските фактори како оправдување за сопствените грешки и мрзеливоста, бидејќи здравјето и имунитетот на детето најпрво се формира со начинот на животот. А мама и тато се оние кои го обликуваат начинот на живот на детето.

Кога родителите не можат да проценат што е добро или лошо за нивните деца, кога тие не можат да се организираат соодветна заштита, и режим на исхрана, вежбање, пешачење, пливање, укажувајќи на основна медицинска помош за чести детски болести – сето тоа доведува до фактот дека родителите “во хор” се повикуваат на лоша клима, загаден воздух, неорганизирана држава, лоши лекари итн.

Друга типична заблуда е дека повеќето возрасни убедени се дека постои лек кој на чудесен начин можат да влијаат на зајакнување на имунитетот кај децата. Ваквите лекови не постојат и она што е на полиците во многу аптеки, сите тие се “лага”. Употребата на овие препарати служат само за да им овозможи на родителите да “плачат” дека имаат направено нешто добро за своето дете.

“Ако сакате вашето дете да не биде болно, ако сакате брзо и лесно да се прилагодува на променливите услови за живеење и променливите околности, тогаш прочитајте, бидете заинтересирани.

Пред сè, не дозволувајте детето да биде премногу облечено, не го  храните премногу, стимулирајте секојдневна физичка активност и не го чувајте детето во ‘стерилни’ услови. Со децата, поминувајте повеќе време на свеж воздух и не давајте „волшебни“ апчиња  за имунитет кај децата. Прво, на децата им треба мајка и тато “, рече д-р Евгениј Комаровски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *