Преку имагинација до реалноста

Децата имаат сосема поинаква перцепција од возрасните, што, објаснуваат научниците, ги прави посреќни и безгрижни. Истражувањата на експерти од Мичиген покажаа дека, преку имагинацијата, мали деца создаваат реалност каде радоста секогаш владее.

Само момент им треба да се замислат капетани на брод или кралеви на преубаво царство, соживувајќи се во улогата.

– Затоа, за разлика од возрасните, тие ја трошат својата енергија на позитивни работи. Иако, од една страна, тие ја создаваат своја реалност преку своите фантазии, од друга страна, тие живеат во моментот и времето, не размислуваат  за тоа што ќе се случи утре – се наведува во извештајот на научниците кои ја спровеле студијата на мали деца од три до десетгодишна возраст. 

Експертите дошле до заклучок дека предноста на децата над возрасните е што во сите тие успеваат да најдат причина да се насмевнат, а со тоа и најтемниот ден и на двете во светли бои. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *