Зошто наместо карање треба да го прегрнете вашето дете

Децата влегуваат во различни фази кои не им се јасни на своите родители – тие се пркосат, викаат, имаат бес, плати, необично однесување и агресија. Родителите често немаат идеја што да прават, иако тие се повеќе од исцрпени и доведени до работ од таквото однесување. Дали треба да ги испратите вашите деца да се оладат до нивната соба? Воведување на некои забрани и казни? викне? Објаснете? Разговарајте смирено? Но, што ако тригодишниот не е навистина подготвен за мирен разговор?

Како наместо несигурно дете, да воспитувате дете полно со самодоверба?

Едно интересно решение дојде од советите на експерти, но исто така и многу родители кои го пробаа и тврдат дека работат. И тоа е да се добие добра прегратка во такви ситуации. Да, тоа е толку едноставно. Еве зошто прегратката го прави најдоброто решение:

Децата учат подобро преку наградите одколку од  казните

Разговор за проблемот со прегратка е секогаш подобар одговор и реакција на проблемот од викањето и казнувањето.

Понекогаш несаканото однесување е повик за помош

Децата  понекогаш не знаат колку високо чувства изразени во повеќе соодветен начин или можеби нешто друго тие проблеми предизвикуваат стрес и фрустрација. Преградката може да биде удобност што им е потребна и отворање на вратата за да се започне дијалогот.

Децата понекогаш имаат ниско мислење за самите себеси и се чувствуваат дека тие не заслужуваат да имаат некој кој со нив се однесува и затоа тие се однесуваат на начинот на кој тие мислат дека ќе бидат почитувани

И кога на таквите нивното однесување да добијат повратни информации во форма на фрустрација и лутина, тие почнуваат да се чувствуваат полошо и да имаат  уште полошо мислење за себе што тоа го прави сето ова еден маѓепсан круг. Со прегратката, ги потсетувате дека правењето  грешка не е толку страшно и дека сите ние понекогаш грешиме и си простуваме еден на друг.

Најдобар начин за да ги охрабри децата да соработуваат е преку интерконекциите

Со прав однос го прави полесно ќе го добиете  посакуваното однесување и со поголема веројатност да бидат  отворени за соработка. Ќе има моменти кога децата нема да сакаат или да можат да соработуваат, но дури и тогаш преградката е моќно средство за повторно воспоставување на врска.

Љубовта кон децата е безусловна

Колку понекогаш не ни се допаѓа однесувањето на нашите деца, ние се уште ги сакаме затоа што родителската љубов е безусловна. Нашите деца треба да го знаат ова, а понекогаш и тие треба да се потсетат, особено кога имаат “морал” и не се чувствуваат добро во сопствената кожа.

Понекогаш ние ќе се зголеми во потребата на една прегратка

Кога нашите деца имаат испади, повреди на нас, и кога не знае што и како се однесуваме и ние сме тие кои треба да се опфатат со цел да се смири и да се воспостави врска.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *