Зошто е добро да се пие сок од зелка

Зелка често се избегнува или е во вториот план кога станува збор за зеленчук кој се консумира за добро здравје.

Експертите велат дека ова најмногу се должи на нејзиниот малку горчлив вкус. Зелка е многу здрав зеленчук како брокулата, кељот и спанаќот. Хранливите материи од зелка соодветствуваат или ја надминуваат ефективноста на некои комерцијални лекови и нивното влијание на телото.

Предностите на сокот од зелка се:

АНТИОКСИДАНТИ

Зелката и сокот од зелка се богати со антиоксиданти. Тие се спротивставуваат на штетните слободни радикали во телото.

БОРБА ПРОТИВ БОЛЕСТИ

Фитохемикалиите во зелка го зајакнуваат имунолошкиот систем, и на тој начин организмот се бори против вируси, болести, па дури и оние кои се најопасни – како што е ракот.

ХОЛЕСТЕРОЛ

Омега-3 киселините од зелката помагаат во намалувањето на крвниот притисок, лошиот холестерол и триглицеридите, тен и кожа.  Зелката има хранливи материи кои имаат  влијание на кожата, витамините А и Е за третман и подмладување, сулфур за инфекции и калиум за чистота.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *