Зошто децата треба да растат со милениче

Како миленичињата, а особено кучињата, влијаат на развојот на децата, физичката активност, нивото на стрес, анксиозноста и развојот?

Дали децата со куче во куќата се поздрави?

Има многу позитивни причини зошто е добро децата да растат со домашни миленици. Не само што миленичињата ги учат децата на многу животни вештини, тие исто така се прекрасни пријатели.

1. Одговорност

Децата со миленичиња, многу рано во животот учат за одговорност и грижа за другите. Миленичиња постојано бараат грижа и нега, тие зависат од луѓето кои ги хранат, ги шетаат и  играат со нив. Децата кои се активни во грижата за миленичиња обично учат да бидат емпатични и симпатични. Преку учење како да се грижи за другиот, тој ќе научи да се грижи за себе. Важно е постепено да се вклучи дете во грижата за домашно милениче. Кога се мали, тие можат да се грижат за промена на водата кон миленичето,  како растат одговорноста  може да се зголеми.

2. Самодоверба

Заедно со одговорноста за љубимецот, се гради самодоверба. Ако тие се успешни во исполнувањето на својата обврска кон домашното милениче, децата ќе се чувствуваат подобро, ќе имаат чувство дека успеале, ќе бидат горди и на тој начин ќе изградат позитивна слика за себе.

3. Помалку алергии и астма

Бројни студии покажаа дека децата кои растат со животно имаат помала тенденција да развијат алергии и астма. Доколку детето на возраст под една година има можност да живее со милениче, ќе развие посилен имунитет. Се докажало дека момчињата кои растат со милениче имаат пониски шанси за 50 проценти, да развијат сериозни алергии подоцна во животот.

4. Активност и играње

Миленичињата, особено кучињата, бараат шетање, трчање и играње. Активностите во кои едно дете учествува со куче се претежно физички. Ова им овозможува на децата да останат во движење. Свежиот воздух и сонцето се добри за секого, и учењето дека на животните им требаат нови прошетки на воздух и физичка активност, исто така, се пренесуваат како  животен  концепт на детето подоцна.

5. Смиреност

Миленичињата  обично придонесуваат за  атмосфера на спокојство и спокојство во куќата. Децата некогаш се порелаксирани со своето љубимче отколку со некои луѓе. Како и возрасните,така и  децата се свртуваат кон миленичињата кога чувствуваат тага, лутина или се вознемирени. Како волшебно стапче, животните носат мир и обезбедуваат безусловна љубов.

6. Против стрес

Освен фактот дека децата се посмирени со миленичињата, посебно кучињата имаат способност да го намалат стресот. Дружењето со куче може да има значаен терапевтски ефект врз целото семејство. Само галењето на куче може да му даде на тоа лице чувство на сигурност Тие исто така се добри слушатели и никогаш не одговараат и не се расправаат.

Иако мачките не се толку емотивни, тие исто така го намалуваат стресот. Особено кога седат во скутот и почнуваат да предат. Нивното меко крзно и предењето секако дека смируваат , иако тие ретко покажуваат послушност и приврзаност како кучето.

7. Учи да чита

Децата се повеќе слободни да читаат на миленичињата отколку возрасните. Миленичињата не осудуваат, не исправаат и не бараат текстот да биде прочитан повторно. Колку повеќе детето чита на глас, ова позитивно се одразува на неговата вештина, додека учи да слуша и да чита течно. Релаксација, исто така, му овозможува да учи и да го разбере читањето.

8. Учење за последиците

Ако детето не се грижи за својот миленик соодветно, резултатите ќе бидат брзо видливи и детето ќе ги види последиците од неговото занемарување. Ако кучето не оди на прошетка, ќе врши нужда во куќата, ако мачката се игнорира, на некој начин таа ќе се освети, ако рибите не се хранат ќе умрат ако кафезот на папагалот не се исчисти, ќе мириса …

9. Учење посветеност

Растејќи се со милениче се развива посветеноста. Миленичињата не се играчки што може да се стават на полица кога се досадни. Миленичето е обврска  кое бара посветеност секој ден и не може да се откажеме од него.

10. Дисциплина

Децата со животни исто така учат што е тоа дисциплина. Ако имаат куче, ќе го обучуваат, ќе научат како да се однесуваат и како да слушаат, а тоа, веројатно, ќе влијае и врз послушноста на детето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *